Over mij

 

 

 

Ik ben Mark Schuurman en fotografeer graag vogels, natuur en landschappen. Vooral in de provincie Groningen, maar eigenlijk overal waar ik ben. In 2005 begon ik met vogelfotografie. Hun gedrag, hoe ze eruit zien, hoe ze grenzeloos meebewegen met weersomstandigheden, voedselaanbod en zich aanpassen aan of botsen met ons, de mens. In mijn fotografie wil ik dat laten zien. Dat ze het waard zijn om te beschermen en rekening mee te houden in hoe we omgaan met onze ruimte. Laten we zuinig op ze zijn en een goed gastheer voor de vogels en andere dieren die afhankelijk zijn van ‘onze’ ruimte. Maak dat ze zich welkom voelen en hier graag zijn; ze geven het landschap kleur, karakter en levendigheid. Ik zet me hier zelf ook actief voor in als weidevogelbeschermer bij een aantal boeren bij mij in de buurt. Ben met name liefhebber van onze nationale vogel, de grutto. Maar ook de ‘soort van Groningen’, de grauwe kiekendief zie ik graag vliegen…

 

De wereld vanuit vogelperspectief

 

In 2017 raakte ik in de ban van drones en de mogelijkheid om het landschap vanuit vogelperspectief te zien en vast te leggen. Waar ik in mijn vogelfotografie inzoom op een ‘bewoner’ of ‘passant’ in het landschap, kan ik met een drone juist het grote geheel laten zien. Beelden waarin je een beetje kunt (ver)dwalen tussen lijnen, kronkels, vlakken, kleuren en sferen; struinen met je ogen zo je wilt. 

 

Kort over mijzelf

 

Ik ben geboren in Australië (Perth) in 1971. Opgegroeid in Friesland, gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen (propedeuse geschiedenis en communicatiekunde), gewerkt bij diverse commerciële en non-profit organisaties in Noord-Nederland. In 2001 een jaartje uitgevlogen naar Nicaragua/Midden-Amerika om te werken aan een schoolproject voor straatventers. Tussen 2005 en 2015 gewerkt als communicatieadviseur bij Dienst Landelijk Gebied van het Ministerie van LNV. De dienst ging in 2015 over in Prolander dat sindsdien werkt aan de inrichting van het landelijk gebied voor de provincies Drenthe en Groningen. Ik werk hier nu parttime. Daarnaast werk ik sinds 2018 onder de naam ‘AnderBeeld’ aan beeldopdrachten op het snijvlak van natuur, landbouw, bescherming, landschap en cultuurhistorie. Sinds 2003 woon ik in Sauwerd met Annemarie en onze dochter Robin.

 

In het bezit van de vereiste Europese dronevliegbewijzen

 

Ik ben in het bezit van de wettelijk vereiste Europese dronevliegbewijzen voor het legaal vliegen met drones en ben geregistreerd bij de RDW. Hiermee mag ik vliegen in de subcategorieën A1/A3 en A2 binnen de zogenaamde Open Categorie. Mijn drones zijn goed (en verplicht) verzekerd, ik ben op de hoogte van veiligheidseisen, luchtvaartregels en beperkingen, en wil natuurlijk vooral mooie beelden maken.